Nieuws

Asbestattest - asbestdeskundige - asbestinventaris - Momentum Vastgoed
11-02-2023

VANAF NU IN-HOUSE ASBESTDESKUNDIGE BIJ MOMENTUM VASTGOED

Vanaf heden kunnen onze klanten rekenen op een vliegensvlug afgeleverd asbestattest dankzij het feit dat onze mede-bestuurder Vincent Van Assche inmiddels eveneens 'gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie' is onder de naam 'Vivago asbestattest'. Meer weten of graag een vrijblijvende offerte voor een asbestinventaris voor uw eigendom?
Surf even naar www.asbestattest-vivago.be of neem contact op via vincent@asbestattest-vivago.be

Bij Momentum Vastgoed zijn we hands-on en willen we tijdig kunnen inspringen op nieuwe wetgeving / veranderingen en trends in de boeiende vastgoedwereld. Onze klanten verdienen een service die top-of-mind is en blijft. Daarom volgde onze beide bestuurders de nodige opleidingen die verplicht worden voor asbestdeskundigen.

Waarom een asbestattest vraagt u?
Vanaf 23 November 2022 werd een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen gebouwd voor 2001. Gebouwen met een bouwjaar na 2001 hebben geen attest voor verkoop nodig. Het asbestattest inventariseert waar er asbest in een woning aanwezig is of kan zijn. Ook geeft het attest een beeld van de staat waarin het asbest is en hoe er mee omgegaan moet worden.
Het asbestattest wordt opgemaakt door een asbestdeskundige (ADI). Deze deskundige zal ter plaatse onderzoeken waar er asbest in het gebouw aanwezig is, in welke toestand het verkeerd en welke voorzorgen er genomen moeten worden.

Wat is asbest en waar kan men het vinden?
Asbest is een natuurlijk materiaal bestaande uit microscopische vezels dat tussen 1945 en de jaren ’90 heel intensief gebruikt in de bouwsector en de scheepvaart. In heel wat huizen en andere gebouwen kunnen we het dus terugvinden. De aanwezigheid van asbestvezels bleken echter significante gezondheidsrisico’s met zich mee te brengen.

Hoe ziet een asbestattest er in praktijk uit?
De inventarisatie voor een asbestattest bestaat uit een ‘niet-destructief’ onderzoek. Een niet-destructieve asbestinventaris beschrijft enkel de materialen die zichtbaar aanwezig zijn in een gebouw. Tijdens een dergelijke inspectie worden nooit constructies beschadigd om eventueel aanwezige asbest op te sporen.
Bij het opstellen van een destructieve asbestinventaris gebeurt dat wel. Toch zijn ook voor een niet-destructieve inventaris soms kleine beschadigingen van verdachte materialen nodig. Dit om bijvoorbeeld de aanwezigheid van asbest uit te sluiten in gipswanden, leidingisolatie of roofing. Een labo zal hier dan uitsluitsel over brengen.

Nood aan meer info bij de verkoop van een vermoedelijk asbesthoudende eigendom?

Contacteer ons gerust vrijblijvend.