Nieuws
"Er gebeuren gekke dingen op de vastgoedmarkt"
In de media hoor je het vaker en vaker en op sociale media doen soms de gekste verhalen de ronde van misnoegde kandidaat-kopers... de residentiële vastgoedmarkt werd na de lockdown stevig wakker geschud.
Gevolgen door COVID-19?
Alsof het er soms al niet gek genoeg aan toe ging tijdens de huizenjacht, leek het kopers-klimaat sinds mei dit jaar, agressiever te worden met de dag.
De pauzeknop die heel abrupt werd ingedrukt in maart dit jaar zorgde ervoor dat we opeens tijd kregen, veel tijd. Tijd om na te denken, om situaties in ons leven te evalueren, maar ook, en dat soms ongewild of onbewust, om onze eigen woning en de plek waar we leven in vraag te stellen. Onze bewegingsvrijheid werd in bijzondere mate ingeperkt en we werden geconfronteerd met wat we wél en niet wisten te appreciëren in en rondom onze thuis. Dat zette veel mensen aan het denken, zo is gebleken. Populaire locaties, woningen met veel comfort en een tuin of appartementen met een ruim terras bijvoorbeeld, werden plots nog populairder.
Het tegenovergestelde was echter ook aanwezig. Vele mensen hadden en hebben te kampen met inkomstenverlies, door de economische gevolgen van COVID-19.
Doordat de rentevoeten voor hypothecaire kredieten aanzienlijk daalden, zagen velen hun kans om mogelijks nog eerder vage plannen of dromen in actie om te zetten of moesten anderen dan weer noodgedwongen op zoek naar een meer betaalbare woning. Dat resulteerde plots in schaarste van vastgoed dat eerder ook al gegeerd was.
Bieden onder gesloten omslag?
Wij, als vastgoedmakelaars, konden vaststellen dat het vooral een stormloop werd op instapklare woningen mét tuin, op woningen op een A-locatie in de stadskern én tuin en bovendien op de te renoveren woningen gelegen op een groter perceel grond. Met zo een marksituatie moet je uiteraard iets doen. Een eigenaar-verkoper verwacht dan ook terecht van zijn vastgoedmakelaar dat de meest optimale prijs behaald zal worden voor zijn eigendom, en dat zelfs in corona-tijd.
De bieding onder gesloten omslag werd dan ook vaker door de eigenaar zelf aangehaald bij het intake-gesprek. Zelfs sneak-previews van woningen die enkel nog maar met een simpele voorfoto en zonder concreet adres, in voorvertoning werden getoond, werden onthaald met biedingen per telefoon of via sociale media.
Wij moesten dus snel schakelen en kijken op welke manier wij op die vraag konden ingaan en dit allemaal zonder serieuze kandidaat-kopers mis te lopen, om de best mogelijke deal te onderhandelen en dat op een correct juridische, deontologische (nog steeds corona-veilige) en vooral eerlijke manier.
Of dit een uitdaging was? Absoluut!
De afgelopen maanden hebben voor ons kantoor bewezen dat wie open, duidelijk en eerlijk communiceert naar kandidaat-kopers toe, zonder enig probleem een bieding onder gesloten omslag, succesvol en efficiënt kan afronden. Kandidaat-kopers wisten telkens dat ze de desbetreffende woning alleen (dus geen gelijktijdige bezichtigingen) zouden kunnen komen bekijken. En nog veel belangrijker: dat de bezichtigingsafspraak die werd vastgelegd, ook effectief zou plaatsvinden en niet zou worden geannuleerd omdat de woning reeds verkocht zou zijn (aan vraagprijs). Iedereen kreeg dus één eerlijke, dezelfde kans. Men kent vooraf de spelregels, weet tegen welk moment en op welke wijze een mogelijk bod dient te worden bezorgd en dat ook op datzelfde uiterlijke moment de beslissing van de eigenaar-verkoper zal volgen.
De situatie waarin de kandidaat-koper moet zorgen dat hij als eerste een woning kan gaan bezichtigen of het gevoel heeft dat hij na een bezoek van een 30 minuten onmiddellijk moet beslissen of hij de vraagprijs geeft, om zo de woning zeker niet mis te lopen, wordt hierbij bijgevolg vermeden. Het is met andere woorden een verhaal waarin een kandidaat-koper zich niet onheus behandeld zou mogen voelen. Dat is ook in praktijk effectief zo, tenminste als de spelregels correct worden nageleefd. Een vastgoedmakelaar die doorheen dit proces afwijkt van deze regels, zal het vertrouwen verliezen van de kandidaat-kopers, met alle gevolgen van dien voor de prijs van het verkochte goed.
Onpopulaire mening
Zelfs ondanks de nodige inspanningen en uitleg aan kandidaat-kopers, krijgen wij als kantoor dan vaak nog de vraag of we op die manier niet zorgen voor een onevenwicht op de vastgoedmarkt of krijgen we de opmerking dat wanneer de vraagprijs betaald wordt voor een eigendom, deze in principe toch sowieso verkocht is (lees: de verkoper verkopen móet)?
In eerste instantie gaat de genoemde trend alleen op voor het meest populaire vastgoed op de markt. Voor andere eigendommen is dit momenteel niet van toepassing.
Dat de uiteindelijk betaalde verkoopprijzen soms de pan uit swingen omdat vraag hier aanbod volledig overstijgt, is niet meer dan een logisch economisch principe en gevolg.
Dat vraagprijs, de verkoopprijs móet zijn, is een misvatting. Een vraagprijs is een uitnodiging tot onderhandelen. Niet enkel de prijs is van belang, maar ook onder welke voorwaarden een koop zal moeten worden gesloten en met wie. De verkoper heeft nog steeds de eindbeslissing in handen en bepaalt zelf aan welke potentiële koper hij zijn eigendom zal verkopen.
Als je het ons vraagt, zal de bieding onder gesloten omslag wel vaker worden gebruikt, zeker onder de huidige marktomstandigheden.
Tip hierin aan de potentiële koper: informeer je vooraf over de exacte spelregels bij de vastgoedmakelaar, zodat je zo goed mogelijk voorbereid bent en hiernaar uiteindelijk kunt handelen mocht je jouw droomwoning tegen het lijf lopen...
Tip hierin aan de potentiële verkoper: zorg dat u steeds in zee gaat met een betrouwbare partner die de juiste ervaring en knowhow in huis heeft, om u op de mogelijke risico’s te wijzen en om zo een toch wel “tricky” transactie, juridisch correct te sluiten.
Team Momentum Vastgoed