Een onderzoeksplicht... wat is dat?

Onderzoeksplicht: essentiële stappen voor een zorgeloze aankoop

Je hebt jouw droomwoning, -appartement of -handelspand online te koop zien staan en na de bezichtiging(en) en het uitbrengen van jouw bod, heb je een prijsakkoord. PROFICIAT!
Maar... wist je dat je als koper ook een onderzoeksplicht hebt? Wat dit is, leggen we je hieronder uit.

Als koper ben je wettelijk verplicht om je eigen onderzoek te doen.

Wanneer je een onroerend goed aankoopt, komt er heel wat bij kijken. Niet alleen is de prijs belangrijk, maar ook of het onroerend goed geen verborgen gebreken heeft. Dit is waar de onderzoeksplicht onder andere om de hoek komt loeren. Als koper ben je wettelijk verplicht om je eigen onderzoek te doen naar de staat van het pand en dit nog voordat er een prijsakkoord is. 
Je mag dus geen genoegen nemen met enkel de informatie die bij de advertentie staat.


Wat is de onderzoeksplicht?

De onderzoeksplicht betekent dat je als koper de verantwoordelijkheid hebt om zelf de nodige informatie in te winnen over het onroerend goed dat je wilt kopen. De verkoper heeft ook een meldingsplicht, wat inhoudt dat hij of zij bekende gebreken moet melden, maar dit ontslaat jou niet van je plicht om zelf na te gaan of er geen problemen zijn met het pand. Denk aan structurele gebreken, administratieve lasten zoals een niet-conforme elektriciteitsinstallatie of problemen met stedenbouwkundige vergunningen. Indien je na de aankoop toch op gebreken stuit die je had kunnen ontdekken door een redelijk onderzoek, kan het moeilijk worden om de verkoper hiervoor aansprakelijk te stellen. Van een voorzichtige en vooruitziende koper mag immers worden verwacht dat hij/zij zelf aan de hand van één of meer bezichtigingen, documenten die de verkoper / vastgoedmakelaar ter beschikking stelt en door middel van bijkomende vragen te stellen aan de verkoper / vastgoedmakelaar zich vergewist van de staat (in de ruime zin van het woord) van het goed.


5 tips om je onderzoeksplicht correct uit te voeren

Je moet als kandidaat-koper het onroerend goed dus ook zelf grondig inspecteren en belangrijke achtergrondinformatie checken vooraleer je deze aankoopt, maar hoe doe je dat?
Wij helpen jou hierbij met de volgende tips:

1. Maak een afspraak om de woning te bezichtigen

Koop nooit een eigendom die je niet eerst in realiteit hebt gezien. Tijdens de bezichtiging moet je deze namelijk grondig inspecteren. Je verklaart achteraf namelijk ook het onroerend goed te hebben bezichtigd en de staat ervan te kennen. Controleer bijvoorbeeld altijd de kelder of kruipkelder, als deze er is. Let hierbij op de toegankelijkheid, geur en stabiliteit. Gebruik niet alleen je ogen tijdens een bezoek, maar ook je handen: laat bijvoorbeeld het water uit de kranen lopen, trek ramen en deuren open, voel aan muren om mogelijke vochtproblemen op te sporen,...

2. Controleer het dak

Het dak is een van de belangrijkste onderdelen van een woning en een gebrekkig dak kan leiden tot reparatiekosten. Tijdens je bezichtiging is het cruciaal om aandacht te besteden aan de staat van de dakstructuur. Kijk bijvoorbeeld of er tekenen zijn van slijtage, lekkages of veroudering van de dakpannen / dakranden / dakgoten, ...

3. Vraag informatie op over verplichte attesten

Controleer of alle verplichte attesten aanwezig zijn, zoals de keuring van de elektrische installatie, het energieprestatiecertificaat (EPC) en andere relevante documenten en lees deze grondig na. Dit geeft je een beter inzicht over de staat van het pand en eventuele toekomstige kosten. 

4. Raadpleeg deskundigen in de vastgoedsector

Het is verstandig om advies in te winnen bij deskundigen, zoals een notaris, architect of aannemer. Zij kunnen je helpen bij het beoordelen van de staat van het onroerend goed en het verifiëren van juridische documenten. Dit kan je veel problemen besparen na de aankoop. Bij Momentum Vastgoed zorgen wij ervoor dat wij alle nodige, juridische documenten te rade hebben, zodat je jezelf goed kan informeren.

5. Breng een bezoek aan de gemeente

Maak een afspraak bij de gemeente of stad waarin het onroerend goed gelegen is om de vergunde plannen van het onroerend goed in te kijken, wanneer de eigenaar deze niet ter beschikking heeft en vergelijk de werkelijke toestand met de vergunde toestand van het goed. Geen gekend bouwmisdrijf impliceert immers niet dat het goed volledig conform de vergunde plannen werd gebouwd. Die vergelijking dien je als koper zelf te maken. Bovendien kan je op de stad of gemeente nog meer te weten komen over de stedenbouwkundige informatie zoals andere vergunningen en bestemmingsplannen. Dit voorkomt dat je voor verrassingen komt te staan zoals bijvoorbeeld plannen voor een nieuwbouwproject naast je toekomstige thuis of verbouwingsmogelijkheden. 


Zorg dat je niet voor verassingen komt te staan

De aankoop van vastgoed is een grote stap die om de nodige zorgvuldigheid vraagt. Door je onderzoeksplicht serieus te nemen en de juiste stappen te ondernemen, mede door het toepassen van bovenstaande tips, vermijd je mogelijke valkuilen en ben je beter voorbereid op wat komen zal.

Heb je jouw droomwoning of -appartement gespot op onze site? Wacht niet langer en plan vandaag nog een bezichtiging in! We staan klaar om je te begeleiden bij elke stap van het proces.

Jouw droomwoning of -appartement niet gespot op onze site? Niet getreurd, schrijf je hier in en blijf op de hoogte van ons nieuw aanbod dat aan jouw wensen voldoet.

Schatting Hou me op de hoogte