Een betrouwbare schatting, hoe herken je dat?

Ben je van plan om jouw woning te verkopen? Dan is het prijskaartje van onschatbare waarde. Een nauwkeurige schatting zorgt ervoor dat je als verkoper een eerlijke prijs vraagt en dat de koper deze ook betaalt. Want een te hoge schatting zal immers een negatieve invloed hebben integenstelling tot een te lage schatting, waarbij je als eigenaar een heleboel geld misloopt.
Maar wat maakt een schatting nu echt betrouwbaar? We bespreken hieronder de belangrijkste elementen.

Voorbereiding

Een betrouwbare schatting voor verkoop gaat gepaard met een goede voorbereiding door een lokale expert ter zake. Een BIV- erkend vastgoedmakelaar die met beide voeten in de praktijk staat, is dan ook de aangewezen persoon om een realistische waardebepaling voor uw onroerend goed op te maken. 

Zodra de afspraak tot schatting vastligt, gaan onze erkend-vastgoedmakelaars aan de slag om reeds voorbereidende info over de eigendom in kwestie te verzamelen. Zo worden reeds de nodige opzoekingen bij de Vlaamse Overheid gedaan, raadplegen we de kadastrale info en gaan we op zoek naar de omgevingsfactoren en nuttige referenties in de buurt.

Plaatsbezoek

Eens wij onze voorbereiding hebben gedaan, komen wij ter plaatse om het vastgoed in real life te evalueren, want een correcte waardebepaling, zonder de eigendom te hebben gezien en onderzocht, bestaat niet

Er bestaan ondertussen heel wat online-schattingtools, al dan niet AI-gerelateerd, maar deze schattingen baseren zich enkel op data van de vraagprijzen van omliggende eigendommen. Het ene huis is het andere niet. Wees dus voorzichtig wanneer u zich enkel en alleen baseert op zo een schatting. Deze is vaak onvolledig en bijgevolg ook niet correct. Een plaatsbezoek is met andere woorden essentieel.

Tijdens het plaatsbezoek gaan we na welke factoren een positieve of negatieve invloed hebben op de waarde van jouw eigendom. Zo zullen we u als eigenaar een heel aantal vragen stellen betreft de historiek van de eigendom: wat is het bouwjaar, welke werken werden doorheen de jaren wel of niet uitgevoerd, hoe zit het met het vergund karakter van de constructies, enz... We meten de constructies op indien de juiste plannen niet voorhanden zijn en inspecteren de eigendom zowel aan de binnen- als buitenzijde.

De waarde bepalen

Nadat we alle bovenstaande informatie hebben verzameld, gaan we aan de slag met de calculatie en het exact bepalen van de waarde van jouw eigendom. U krijgt als resultaat een intrinsieke waarde en commerciële onder- en bovenwaarde. Bij Momentum Vastgoed nemen wij hiervoor de tijd, want een schatting is géén nattevingerwerk.
Dankzij onze jarenlange expertise, grondige analyse en de marktkennis zorgen wij ervoor dat jouw woning correct geprijsd in de markt beland.

Factoren die de waardebepaling beïnvloeden

Naast de karakteristieken van de eigendom die dankzij het plaatsbezoek duidelijk worden, spelen bepaalde factoren ook een rol in het bepalen van de waarde. We geven je hieronder een kort overzicht:

  • De meest bepalende factor: locatie, locatie, locatie !
    Elementen zoals de nabijheid van de oprit naar de snelweg, scholen, winkels, openbaar vervoer en recreatiemogelijkheden spelen een grote rol bij de waardebepaling. De populariteit van de buurt (en soms zelfs een specifieke straat) in die buurt is eveneens cruciaal. Dat is meteen ook de reden waarom je best een expert onder de arm neemt die lokaal verankerd is en de buurt dus als zijn broekzak kent. 
  • Nog een belangrijke factor: de staat van het onroerend goed. Een goed onderhouden eigendom met recente voorzieningen kent uiteraard een hogere waarde dan een woning die nood heeft aan renovatiewerken. Hoe energiezuiniger, hoe makkelijker verkoopbaar tegenwoordig. Ook de bouwkwaliteit, afwerkingsgraad en gebruikte materialen zijn van belang.
  • Een niet te vergeten criteria: de vastgoedmarkt. Deze is voortdurend in beweging en de waarde van een onroerend goed kan snel veranderen. Een goede schatting houdt rekening met de huidige marktomstandigheden om een realistisch beeld te schetsen.
  • Kenmerken die de woning unieker maken ten opzichte van het grootste gedeelte van het marktaanbod bepalen de waarde ook mee. Denk aan een zwembad, een meer dan volledig uitgeruste keuken, een prachtig aangelegde tuin, een energiebesparend of zelfs zelfvoorzienende verwarmingssystemen, ...

Kort samengevat

Het schatten van de waarde van een onroerend goed is een complex proces dat verder gaat dan alleen een snelle blik op het pand of de buurt. Het vereist een grondige analyse van verschillende factoren zoals locatie, de staat van het pand, marktomstandigheden, vergelijkbare verkochte eigendommen en unieke kenmerken. Met een vastgoedexpert en erkend vastgoedmakelaar zoals Momentum Vastgoed onder de arm, bent u zeker van een gefundeerde, betrouwbare en correcte schatting. 

Heeft u vragen over de waarde van uw woning of wilt u een deskundige schatting laten uitvoeren? Neem dan contact op met ons. Wij staan klaar om u met onze expertise te begeleiden bij elke stap van uw vastgoed-traject.

Schatting Hou me op de hoogte